КОГА?

13 април 2019 г.

КЪДЕ?

София Тех Парк

Билети

Купи билети

Остават още:

За QA: Challenge Accepted

QA: Challenge Accepted е конференция, насочена към ентусиастите, специалистите и мениджърите в IT сферата, занимаващи се със софтуерно тестване и осигуряване качеството на софтуера. Събитието е провокирано от QA общността и се подготвя от професионалисти за професионалисти.

След четири успешни издания, QA: Challenge Accepted 5.0 ще Ви донесе още приятни изживявания и възможност за нови знания, умения, контакти, идеи и подходи, като ще останем верни на основните ни принципи:

Един лекционен поток

Само един поток с лекции

Ще можете да присъствате на всички лекции, без да се притеснявате, че изпускате нещо интересно в съседната зала.

Подбрани лектори и теми

Подбрани лектори и теми

Едни от най-добрите специалисти в бранша ще представят интересни и актуални проблеми в QA (и техните решения), с реална практическа полза.

Работа и забавление в едно

Работа и забавление в едно

Освен техническата част на конференцията, очаквайте шоу, игри, награди и много други изненади.

Afterparty

Afterparty

За финал на събитието ще се съберем на QA парти, за по няколко бири, приятни разговори и редица възможности за нетуъркинг.

Цени и билети

Super Early Bug

Super Early Bug

Най-бързите печелят!
119 ЛВ. С ДДС
  • само 100 билета на тази цена
  • налични до края на януари или до изчерпване на количествата
  • над 40% отстъпка спрямо стандартната цена
Early Bug

Early Bug

Ранен бъг, рано се фиксва!
169 ЛВ. С ДДС
  • 200 билета на тази цена
  • налични до края на февруари или до изчерпване на количествата
  • над 15% отстъпка спрямо стандартната цена
Остават под 100 билета!
Standard Bug

Standard Bug

По-добре късно, отколкото никога!
199 ЛВ. С ДДС
  • стандартна цена
  • налични до изчерпване на количествата
  • отстъпки при плащане по банков път при поръчка над 5 бр.

И още:

Номинирай QA на годината

Гласувай за QA на годината

и избери кой да получи престижната ни награда.
Абонирай се за новини

Абонирай се за новини

и получавай информация за конференцията

Програма

09:00-09:30 Login  

Елате навреме, започнете деня с чаша ароматно кафе и се насладете на изненадите, които сме Ви подготвили. Носете документ за самоличност.

09:30-10:05 Откриване на QA: Challenge Accepted 5.0

Официално откриване на събитието и няколко думи от нашите домакини Sofia Tech Park.


10:05-10:30 Intelligent Design: Test Smarter, Not Harder

Теодора Еротеева
Теодора Еротеева

Теодора е Automation QA Engineer в Honeywell Aerospace и има богат опит като лектор и презентатор - водила е курсове, преподавала е в университет и е презентирала на сериозни научни събития. Перфекционист, аналитик и човек, който винаги се стреми към по-добро качество, по-добри процеси и добавена стойност във всеки проект.

Кои са практиките, които позволяват на компаниите с най-малко усилия и за най-кратко време да доставят на клиентите си качествен софтуер? Ако не просто тестваме, а използваме най-добрите примери за интелигентен дизайн от индустрията: от изграждането на екипи, наемането на QA и обучението на служителитe до вземането на решение какво да се автоматизира и кой да пише автоматизираните тестове. Tрябва ли всички да бъдат Automation QAs? Презентацията разглежда доказани стратегии как целият ни процес да бъде по-ефективен и по-удовлетворяващ за всички страни: потребители, мениджъри и служители.


10:30-10:40 Кратка лекция за кафето

Мартин Иванов
Мартин Иванов

Мартин е бариста шампион на България за 2018г., като тази година ще представи страната ни на международното състезание в Италия. Мартин вече почти 11г. е част от екипа на сладкарници „Неделя“. Незаменима част от Nedelya Barista club, където всяка седмица баристите споделят опит и представят нови теми, свързани с кафето.

Мартин ще ни разкаже някои интересни неща, за кафето, което ще пием в деня на конференцията.

10:40-11:00 Кафе  


11:00-11:40 Testing Beyond the Obvious (EN)

Гьоре Захарчев
Гьоре Захарчев

Гьоре е Agile евангелист с над 12 години опит в автоматизирано и ръчно тестване, в широк кръг от области. Разпознава специалистите по тестване като хора, комбиниращи различни умения за разрешаване на сложни проблеми с инженерен начин на мислене. В момента работи в Seavus (Македония) като QA координатор и отговаря за екип от инженери по качеството.

Да тестваш извън очевидното... Как да бъдем ефективни в работата си и да преодолеем вечното предизвикателство - "повече покритие с по-малко тестване". Няма лекарство, което лекува всичко, но пък има много идеи да подобрим работата си и Гьоре ще ни сподели някои от тях.

11:40-12:00 Кафе  


12:00-12:35 How to Do the Performance Testing (EN)

Душанка Лечич

Душанка е доктор по технически науки, Test Developer и Deparment Manager в Levi9 Technology Services (Сърбия). За 10+ години професионален опит, тя е открила че тестването на софтуер не е просто работа, а страст, която нараства с всеки изминал ден. Вече е споделила част от опита си на редица международни конференции и предстои да го направи от сцената на QA: Challenge Accepted.

Често когато правим performance тестване, не знаем какво измерваме и дали тестовият ни план е добър или не. Душанка ще ни разкаже за опита си - откъде и как да започнем с performance тестване.


12:35-13:00  Security Testing - Fast Forward

Недко Христов
Недко Христов

Недко се занимава с QA от 2008 г. насам и е част от варненския офис на Немечек България. След чудесната му и изключително забавна лекция в миналогодишното издание на конференцията, Недко ще дойде отново, но този път ще ни разкаже за security testing.

Сигурността - всички знаем за нея, всички си казваме, че следващия спринт ще отделим малко време и всички знаем, че ще е страшно, ако имаме дупка в production environment-а, но все не остава време... Как и дали можем да се преборим с това? От основните начини за хакване, през tool-овете, които можем да използваме до реалното им използване в контролирана среда - Недко ще мине през всичко това и още в рамките на 25 минути. Защото за security винаги има време!

13:00-13:50 Обяд спонсориран от Fast Lane Soft Ltd.


13:50-14:15  Supercharge Your Regression Testing

Евгени Костадинов
Евгени Костадинов

Евгени е QA Manager в екипа на Athlon DPS. Вярва, че всеки компромис с качеството сега са потенциален проблем в бъдеще. След лекцията му на QA: Challenge Accepted 3.0, той също ще се появи за втори път на нашата сцена, за да ни разкаже някои майсторлъци за regression-тестването.

Ще си преговорим основните типове и техники, когато правим regression testing. И ще разгледаме някои постижими практики в Agile-среда. Евгени ще ни демонстрира и инструмент, с който по-лесно да преценим какво количество regression-тестване ни е нужно, например: как Git може да ни покаже количеството промени в даден release и "хронични" проблеми във функционалността на даден софтуер.


14:15-14:40  Chatbots and How to Test Them

Христо Гергов
Христо Гергов

Христо е Test Manager в Musala Soft с 6-годишен опит в Software Testing and Quality Assurance за иновативни продукти на IBM, VMware и Deutsche Telekom. Работейки с най-новите технологии, Христо поддържа и непрестанно разширява своя опит в QA, виртуализация, cloud computing и IoT. Неговата страст е да внедрява и въвежда творчески подходи за тестване и винаги да е в крак с последните QA тенденции. В момента ръководи екип от 20 специалисти в България и Македония, които работят по водеща европейска платформа за умни домове.

Чатботовете - машини, които извършват автоматизиран разговор. От тях се очаква да направят мост над пропастта, появила се между компаниите и крайните потребители чрез най-естествения метод за човешко взаимодействие - диалогът. Смята се, че днес има повече от 200 000 чатбота. Чатботовете са много повече от просто приложения с предварително зададени въпроси и отговори. Те са сложни софтуерни решения, които съчетават предимствата на алгоритмите за машинно обучение, разбиранията за естествения език и изкуствения интелект, с цел да симулират естествен разговор. Как да ги тестваме - функционалното, нефункционално и автоматизирано? Христо е тук, за да ни разкаже.

14:40-15:00 Кафе  


15:00-15:25  Lessons Learned in Mobile Testing

Димитър Топузов и Светослав Ценов
Димитър Топузов
Светослав Ценов

Димитър и Светослав работят в Progress, съответно като QA Architect и Principal QA Engineer. Димитър има над 12 години опит и е обучавал стотици QA като лектор в Pragmatic и Telerik Academy. Светослав има над 6 години професионален опит в тестването и е участвал като лектор в NativeScript Dev Days. Основната работа и на двамата вече над 5 години е да правят автоматизирано тестване на мобилни приложения, базирани на NativeScript, в мащаби, които може би нямат аналог в България.

Все повече ни се налага да автоматизираме тестването на мобилни приложения. Какво е различното, какви са предизвикателствата, какво да тестваме, как да подходим към aвтоматизацията, как да изградим CI, а всичко това достатъчно ли е да осигурим качество? Изникват редица въпроси и тази лекция ще се опита да даде отговори на всички тях, споделяйки опита и научените уроци от Димитър и Светослав.


15:25-16:00  Дискусионен панел

Александър Тодоров, Александър Карамфилов, Гьоре Захарчев и Светослав Ценов
Александър Тодоров
Александър Карамфилов
Гьоре Захарчев
Светослав Ценов

16:00-16:20 Кафе  


16:20-17:00  Testing IT Teams: Common Defects and Some Fixes

Хараламби Хараламбиев
Хараламби Хараламбиев

Хари има над 10 години опит в разработката на софтуер, в различни технически и лидерски роли. През 2016, когато става съосновател на Точка 2, той се посвещава на това да помага на ИТ специалистите да стават по-добри, по-силни и по-ефективни в това, което правят.

Като част от Точка 2, Хари наблюдава развитието на много IT екипи. Повечето от тях не осъзнават колко е важна средата за един екип и как, ако е добре изградена, ще имат повече резултати с по-малко усилия и проблеми. Хари ще представи често срещани проблеми на екипната среда, както и идеи за тяхното разрешаване.

17:00-17:30 Творческа пауза  

17:30-18:05 Lightning Talks  

Серия кратки презентации с максимално времетраене от 5 минути, в които всеки от публиката може да вземе участие чрез предварително записване в деня на събитието.

18:05-18:20 Шоу

18:20-18:30 Връчване на наградата "QA на годината"  

Официално награждаване и обявяване на победителя сред номинираните за QA на годината.

18:30-18:40 Закриване

Теглене на наградите от спонсорските игри и официално закриване на събитието.

18:40-19:00 Logout  

19:00-23:00 Афтърпарти (QA-raoke парти) спонсорирано от Bosch - Invented for life