mic

QA: Challenge Accepted

QA: Challenge Accepted е конференция, насочена към ентусиастите, специалистите и мениджърите, занимаващи се със софтуерно тестване и осигуряване качеството на софтуера. Събитието се подготвя от професионалисти за професионалисти. В основата му са заложени следните принципи:

Какво?

Едно различно събитие, което ще събере QA специалистите

Кога?

14.03.2015 (Pi Day), 9:00 ч.

Къде?

Интерпред, София

pencil

Програма

Час 14.03.2015 г.
9:26:53.59 Регистрация
В деня "Пи" не можем да пропуснем да започнем регистрацията точно в този час.
10:00-10:10 Откриване на QA: Challenge Accepted 
10:10-10:45 Божидар Бацов
Цената на качеството  
Стартираме с един различен поглед към значението и цената на качеството. Що е то качество и защо трябва да ни е грижа за него? Има ли универсална рецепта за създаване на качествени продукти? Кой е отговорен за качестото на даден продукт? Приключение почти толкова значимо, колкото и търсенето на смисъла на Живота, Вселената и Всичко останало....
10:45-11:00  Кафе
11:00-11:35 Светлин Наков
Регулярни изрази и мястото им в живота на един QA инженер  
Ще се запознаем накратко с регулярните изрази, с техния синтаксис и приложения в практиката. Ще дадем примери как можем да валидираме полета с регулярен израз и да извличаме данни от текст по шаблон.
11:35-11:50  Кафе
11:50-12:25 Слави Славов
6 Common Challenges Setting Up Selenium in High Scale  
Поздравления, имате за задача да настроите Selenium за няколко проекта, така че автоматизацията да е оптимизирана, мащабируема, предвидима и рентабилна. Звучи трудно? Така е, защото често се сблъскваме с изскачащи прозорци (popups), default-ните настройки на браузъра, "чупенето" на Selenium, потребителски сертификати и много други. Ще се научим как лесно да избегнем всички тези проблеми вместо да губим дни в разрешаването им един по един. В допълнение ще научим и как да мащабираме и поддържаме Selenium инфраструктурата - 6 често срещани предизвикателства, с които ще се сблъскаме и инструкции как да ги преодолеем.
12:25-14:00  Обяд
14:00-14:35 Джеймс Линдзи (James Lyndsay)
Да извлечем истината от множество тестове  
Един начин да разберем повече за това, което тестваме, е да генерираме хиляди мънички тестове и след това да изградим диаграма от получените резултати. В тази лекция Джеймс Линдзи ще ви представи начините, чрез които е използвал прости данни и tool-ове за тестване на собствения си софтуер. Ще получите разбиране за този подход, играейки с интерактивни демонстрации. Ще говорим за техниките за генериране на тестове и визуализация на данни и ще наблегнем на елементите от дадена система, към която можете да подходите по този начин.
14:35-14:50  Кафе
14:50-15:25 Веселин Беров
Тестване в света на Информационния мениджмънт  
Information management решенията са особена група от проекти, за които стандартните подходи на тестване са трудно приложими. Ще разгледаме пример с банково приложение, което изправя QA екипa пред много предизвикателства: няма потребителски интерфейс, извлича се огромен обем информация, при това с висока скорост на обработка, а изчисленията и сигурността на системата са от изключително значение, тъй като говорим за банков продукт.
15:25-15:40  Кафе
15:40-16:15  Шоу
16:15-17:00  Lightning talks 
17:00-17:15  Кафе
17:15-17:50 Снежина Лазарова
MythBusters QA Edition: Are Hard Skills Harder than Soft Skills?  
Безспорно техническите умения са важни, но най-често другите, т. нар. "меки умения" са ключови за професионалното ни развитие. В края на събитието ще научим седем тайни оръжия, необходими на QA професионалистите в ежедневната им работа, за да се развиват и отличат във всякакъв вид софтуерни проекти.
17:50-18:00 Закриване
20:00- +∞  QA афтърпарти

Лектори

Bozhidar Batsov

Божидар Бацов

VP of Engineering
Toptal
Божидар Бацов е програмист, предприемач, специалист в C, C++, Java, C#, Perl и Ruby. Писател. Перфекционист. Ценител на отворения код, Emacs и качествените неща в живота.
Svetlin Nakov

Светлин Наков

Мениджър обучение и вдъхновение
Софтуерен университет (СофтУни)
Светлин Наков вдъхновява хиляди млади хора да се захванат с програмиране и технологии. Занимава се с програмиране повече от 20 години, а от 12 години насам обучава софтуерни инженери. Мечтата му е да направи България силициевата долина на Европа.
Slavy Slavov

Слави Славов

Co-Founder
Equafy
Слави Славов има над 15 години мениджърски опит в компании като OrderDynamics и Experian, като в последната е бил отговорен за целия QA отдел на Experian с екипи в България, Монако, Великобритания и Малайзия. Днес Слави е един от създателите на Equafy - инструмент за автоматизирано cross-browser тестване.+
James Lyndsay

Джеймс Линдзи

Consultant Test Strategist
Workroom Productions Ltd.
Джеймс Линдзи се занимава с тестване от 1986 г. Работи като независим консултант в основаната през 1994 г. от него Workroom Productions и помага на организациите да откриват изненадите своевременно, да адаптират методологиите си и да запазят интереса на своите тестери. Преподавател и презентатор на редица международни събития и активен участник в много организации и форуми, посветени на тестването, Джеймс е автор на наградени научни статии, създател на Black Box пъзелите, стартирал е Test Lab и е основен двигател на London Exploratory Workshop in Testing.
Veselin Berov

Веселин Беров

Consultant & Project Manager
Adastra
Веселин Беров идва от сферата на IT Operations, където е работил близо 14 години. Вече повече от 6 години е сертифициран QA и ръководи различни по големина QA екипи за тестване на банков и телекомуникационен софтуер, част от комплексни проекти, свързани с интеграция и тестване на големи натоварвания и огромни количества данни. Непоправим оптимист, Веселин не спира да търси безгрешния програмист, програма без дефекти и съвършен дизайн, но (сещате се) все още не ги е открил. За сметка на това, често се натъква на все по-интересни и изненадващи дефекти в кода на програмистите.
Snejina Lazarova

Снежина Лазарова

Product Manager & QA Academy Trainer
Telerik
Завършила ФМИ (даже два пъти), Снежина Лазарова е била Product Manager, Team Lead и Quality Assurance Engineer. Води лекции в Telerik QA Academy от самото й създаване. Нещата, които обича да прави с голям ентусиазъм са обучение на хора и спускане с бясна скорост по стръмни ски-писти.

Организатори

Петър Събев

Петър Събев
QA Manager

Петър е бивш олимпиец по информатика и настоящ QA Manager. Бил е програмист, документатор, техническа поддръжка и проектен мениджър, но най-много обича тестването в най-сложните му варианти. Вярва в Дядо Коледа, извънземни и в това, че един наистина добър QA трябва да разбира нещата и да може да програмира не по-малко от един developer.
Яна Петрова

Яна Петрова
Events Organizer and Marketer

Яна е специалист по маркетинг, реклама и event мениджмънт, координатор на десетки IT събития по света и у нас - сред тях са OpenFest, IT Tour и (да, познахте) QA: Challenge Accepted. Има блог, обича да готви, да учи Ruby и да оптимизира всичко - особено добра е в бюджети, стратегии, процеси и домашни торти.
Бояна Бонева

Бояна Бонева
Software QA Test Engineer

Бояна носи тъмни дрехи, пие тъмна бира и вярва в светлото бъдеще. Завършва философия, преминава през HR, B2B sales, B2C sales и стига до любимото и съкращение - QA. Оттогава насам със Java и Selenium са първи дружки и заедно правят спаринг всяка сутрин преди daily standup-а.
Борислав Трайков

Борислав Трайков
Software Engineer in Test

Борислав е писал код на всички нива: DB, middle-tier, front-end, в мазето, на покрива, на среден етаж. Укротявал е разярени клиенти заради зле изтестван софтуер, имал е вземане-даване с програмисти, архитекти и мениджъри, търсейки им сметка за качеството. Решава, че това така не може да продължава така, взема нещата в свои ръце и вече над пет години тества, автоматизира и оптимизира софтуер и процеси.

Нашата кауза

Събитието се осъществява чрез Фондация "Приятелска подкрепа", учредена в обществена полза. Вече над 10 години фондацията полага усилия да изгради като пълноценни личности младежите и девойките, напускащи домовете за сираци в гр. Русе. Към момента 21 младежи и девойки живеят в защитени жилища, където си поделят ежедневните задължения, готвят, чистят и поддържат градината сами, учат нови неща ежедневно... Половината от средствата, останали от конференцията ще бъдат дарени за нуждите на младежите и девойките в защитените жилища в Русе, а другата половина - вложени за организирането на бъдещи събития, подобни на QA: Challenge Accepted.

За контакти

     

  E-mail:


info@qachallengeaccepted.com

  Телефон:


+359 88 7324784
(Петър Събев)

+359 88 7656426
(Яна Петрова)

Как да стигнете до Интерпред?

София, бул. Драган Цанков 36

  С градски транспорт

  • С метро - линия 1, метростанция "Жолио-Кюри";
  • С автобус - линии 67 и 413;
  • Алтернатива - тролейбуси 4, 5, 8 и 11, както и автобуси 72, 76, 84, 204, 213, 280, 305, 306, 604 и 505 спират на х-л "Плиска", откъдето имате 7 минути ходене пеш;

  С личен автомобил

  • Непосредствено до Интерпред има платен охраняем паркинг, около сградата също има безплатни места за паркиране.