Какво е QA: Challenge Accepted

QA: Challenge Accepted е конференция, насочена към ентусиастите, специалистите и мениджърите в IT сферата, занимаващи се със софтуерно тестване и осигуряване качеството на софтуера. Събитието е провокирано от QA общността и се подготвя от професионалисти за професионалисти. След успешното първо издание през 2015 г., QA: Challenge Accepted 2.0 ще е още по-голямо, още по-вдъхновяващо и, надяваме се, още по-добро събитие, което ще Ви даде възможност за нови знания, умения, контакти, идеи и подходи, като ще останем верни на основните ни принципи:Абонирайте се

Получавайте известия и новини за QA: Challenge Accepted по email и научете първи за най-важните неща около конференцията.

pencil

Програма

Час 26.03.2016 г.
9:30-10:00
Регистрация
10:00-10:10
Откриване на QA: Challenge Accepted 2.0
10:10‑10:45

Svetlana Mukhina

Role of Quality Assurance Specialist on Agile Project
Светлана Мухина (Киев, Украйна)  (на английски език)

В agile процесите се ценят сътрудничеството, непрекъснатото усъвършенстване, приемането на постоянни промени, редовната обратна връзка и работещият софтуер, носещ реални ползи за потребителите. Ще се обсъдят подходи и модели, с които един QA специалист може да се превърне в пълноценен член на Agile екипа.

Светлана Мухина има над 13 години опит в IT, като в момента се занимава с одитиране на проекти и процесни трансформации, персонален коучинг и менторство за мениджъри и Scrum masters. Обича да превръща ежедневието във вдъхновение.
10:45‑11:00
 Кафе
11:00‑11:35

Nikolay Kolev

Как да осигурим високо качество преди да стигнем до тестването?
Николай Колев
Какви инструменти са полезни за осигуряване на качеството на най-ниско ниво? Как Git и неговият workflow могат да допринесат за един добър продукт? Представяне на Stash плъгини, куки (hooks) и други инструменти и настройки. Интеграция между Git, Stash, Jenkins и SonarQube за постигане на високо качество чрез статичен анализ, сравнения между source и target бранчове, unit тестове и ревюта преди кода да стигне до тестовата среда.

Николай Колев е с дългогодишен опит в разработката на уеб приложения. Още в студентските си години започва работа като QA Automation Engineer, а скоро след това поема и ролята на DevOps Engineer, като извършва широк спектър от дейности, свързани с виртуализация, интеграция, автоматизация и др. Ники държи на качеството, спокойния живот и студената бира.
11:35‑11:50
 Кафе
11:50‑12:25

Lyudmil Latinov

   
Performance Тesting with Gatling
Людмил Латинов
Ще започнем с малко теория на performance тестването и различните негови нюанси и ще продължим с кратко представяне на Gatling, неговите плюсове и минуси, как да запишем елементарен тест сценарий и да анализираме резултатите от него, след което ще навлезем в детайли от реалния живот за Gatling API, как се правят заявки и се обработват отговорите им, както и редица други практически проблеми.

Людмил Латинов работи като QA вече 11 години. Четирите най-вълнуващи от тях се занимава предимно с автоматизация и твърди, че оттогава е приел своята работа като хоби. Постоянно се усъвършенства и вярва, че автоматизацията е естествената еволюция на QA професията, както и на софтуерната индустрия като цяло.
12:25‑13:30
 Обяд
13:30‑14:05

Slavy Slavov

   
UX/Usability Testing and Its Impact
Слави Славов
Добрият дизайн и ползваемост са важни фактори за успеха на даден бизнес и водят до по-голяма лоялност у клиентите, по-добър продукт и повече приходи. Ще разгледаме реални ситуации и ще се научим да тестваме с по-бизнес ориентиран фокус.

Слави Славов има над 15 години мениджърски опит в компании като OrderDynamics и Experian, като в последната е бил отговорен за целия QA отдел - с екипи в България, Монако, Великобритания и Малайзия. Днес Слави е съосновател на Equafy (инструмент за автоматизирано cross-browser тестване) и Director Professional Services в Westum.
14:05‑14:20
 Кафе
14:20‑14:45

Evgeni Kostadinov

   
Back Door Manipulation - API Layer
Евгени Костадинов
Основна тема на презентацията са GUI тестовете и тяхната скорост, надеждност и поддръжка. Дори с цялата помощ на DevOps относно инфраструктурата (като контейнери и осигуряване с виртуални машини), тестването на презентационния слой изисква значителни усилия, за да придаде реална стойност към продукта. А ако се стремим към свързани build-ове в нашия Continuous Delivery Pipeline, то няма място за чупливост или бавно изпълнение.

Евгени Костадинов предпочита предизвикателствата, свързани с тестване на различни технологии. Също така смята, че направените компромиси с качеството се отплащат с времето. В момента е QA Lead, както и лектор на курс по автоматизирано тестване.
14:45‑15:10

Bozhidar Boshnakov

   
Как и защо трябва да ползваме Behat
Божидар Бошнаков
Какво са BDD, Gherkin, Behat, Mink и как могат да се комбинират? И защо да изберем тези tools пред други, дори по-известни инструменти за автоматизиране?

Божидар Бошнаков е QA Мanager и като човек, занимаващ се от години с програмиране и развиващ екип с висок технически капацитет, е намерил златната среда между QA и Developer. Работил е и за едни от най-големите Drupal проекти в глобален мащаб. Вярва в BDD (Behaviour Driven Development) и във факта, че QA специалист е най-интересната и най-комплексната професия в IT.
15:10‑15:25
 Кафе
15:25‑16:00

Niels Sander Christensen

   
Model Based Testing, A Practical Example
Niels Sander Christensen (Копенхаген, Дания)  (на английски език)

Често се налага да тестваме дадена функционалност с много конфигурации и възможни действия. Тестването на базата на моделите може да осигури автоматично генерирани тестове за всички тези вариации и чрез самото количество тестове да послужи като мерило за стабилност. Ще демонстрираме това на практика, използвайки NModel, като също така ще минем през алтернативен инструмент, малко теория и някои препятствия.

Нийлс Кристенсен започва своята кариера като програмист, но няколко години след това поема QA отдела в startup компанията Beologic, където остава няколко години, а по-късно работи като Test Lead за Microsoft в продължение на 10 години. В последно време се завръща към писането на код, тестването и тестовата автоматизация, концентрирайки се предимно върху специфични технически задачи.
16:00‑16:15
 Кафе
16:15‑16:40

Dilyana Totseva
Georgi Ivanov

   
How to Turn Your Smartphone into a Fully Automated SuperPhone
Диляна Тоцева и Георги Иванов

Ще научим как лесно да пишем автоматизирани тестови сценарии за Android и iOS посредством Cucumber и как подобни frameworks помагат да преодолеем разликата между техническите и не-техническите членове на екипа. С други думи, ще изпълним следния тест: GIVEN I am a Super QA, WHEN I write my tests using Calabash THEN they never fail.

Диляна Тоцева е QA Lead и винаги се стреми да прилага най-добрите практики в тестването, като през последните години е фокусирана в тестването на мобилни приложения. Личната й цел е изграждането на екип от мотивирани хора с опит и знания да откриват и най-скритите дефекти.

Георги е Senior Automation QA с повече от 7 години експертиза в областта на автоматизираното тестване за Mobile, Web и SOAP/REST services. Георги обича да споделя знанията си и изразява това чрез създаване на курсове и обучения за автоматизирано тестване.
16:40‑16:55

 Кармични превъплъщения от Средновековието до наши дни
ч.п.см. Марко Кабиатлийски

Шоу: импро-лекция с актьора Тони Карабашев.
16:55‑17:10
 Кафе
17:10‑17:50
 Lightning talks
Серия кратки презентации с максимално времетраене от 5 минути:
 1.   Testing IoT - Христо Гергов
 2.    Hello World QA Challenge - Александър Тодоров
 3.    1000 бъга - Борислав Трайков
 4.     The Hidden Wisdom of the Testing Troll - Виктор Славчев
 5.   Абе как Ви търпят? - Васил Табаков
 6.   What makes release of mobile apps different? - Димитър Топузов
 7.   За CV-тата, интервютата, фирмите и нежните IT специалисти - Милен Страхински
 8.   За импровизационния театър - Тони Карабашев
17:50‑18:00

Закриване
20:00‑+∞
 QA афтърпарти

Организатори

Петър Събев

Петър Събев
QA Manager

Петър е бивш олимпиец по информатика и настоящ QA Manager. Бил е програмист, документатор, техническа поддръжка и проектен мениджър, но най-много обича тестването в най-сложните му варианти. Вярва в Дядо Коледа, извънземни и в това, че един наистина добър QA трябва да разбира нещата и да може да програмира не по-малко от един developer.


Яна Петрова

Яна Петрова
Events Organizer and Marketer

Яна е специалист по маркетинг, реклама и event мениджмънт, координатор на десетки IT събития по света и у нас - сред тях са OpenFest, IT Tour и (да, познахте) QA: Challenge Accepted. Има блог, обича да готви, да учи Ruby и да оптимизира всичко - особено добра е в бюджети, стратегии, процеси и домашни торти.


Бояна Бонева

Бояна Бонева
Software QA Test Engineer

Бояна носи тъмни дрехи, пие тъмна бира и вярва в светлото бъдеще. Завършва философия, преминава през HR, B2B sales, B2C sales и стига до любимото и съкращение - QA. Оттогава насам със Java и Selenium са първи дружки и заедно правят спаринг всяка сутрин преди daily standup-а.


Борислав Трайков

Борислав Трайков
QA & Test Automation Lead

Борислав е писал код на всички нива: DB, middle-tier, front-end, в мазето, на покрива, на среден етаж. Укротявал е разярени клиенти заради зле изтестван софтуер, имал е вземане-даване с програмисти, архитекти и мениджъри, търсейки им сметка за качеството. Решава, че това така не може да продължава така, взема нещата в свои ръце и вече над пет години тества, автоматизира и оптимизира софтуер и процеси.


За контакти

    

  E-mail:


info@qachallengeaccepted.com

  Телефон:


+359 88 7324784
(Петър Събев)

+359 88 7656426
(Яна Петрова)

Как да стигнете до Интер Експо Център?

София, бул. Цариградско шосе 147

  С градски транспорт

 • С метро - линия 1, метростанция "Цариградско шосе";
 • С автобус - линии 1, 3, 5 и 6;
 • С маршрутно такси 37;

  С личен автомобил

 • Срещу заплащане можете да оставите автомобила си в подземен буферен паркинг към метростанцията. Налични са и малък брой надземни паркоместа.