Какво е QA: Challenge Accepted?


QA: Challenge Accepted е конференция, насочена към ентусиастите, специалистите и мениджърите в IT сферата, занимаващи се със софтуерно тестване и осигуряване качеството на софтуера. Събитието е провокирано от QA общността и се подготвя от професионалисти за професионалисти. След три успешни издания, QA: Challenge Accepted 4.0 ще Ви донесе още приятни изживявания и възможност за нови знания, умения, контакти, идеи и подходи, като ще останем верни на основните ни принципи:

 • Един-единствен лекционен поток – ще можете да присъствате на всички лекции, без да се притеснявате, че изпускате нещо интересно в съседната зала;
 • Подбрани лектори и теми, без явни реклами – насочили сме се към некомерсиално съдържание, представено от едни от най-добрите специалисти в бранша така, че да има реална практическа полза от лекциите;
 • Работа и забавление в едно – освен техническата част на конференцията, очаквайте шоу, игри и изненади;
 • Свободно време и възможности за networking – по време на самата конференция сме предвидили много почивки за кафе (и хубаво кафе), както и дълга обедна почивка за разговори с познати и непознати;
 • Afterparty – за финал на събитието ще се съберем за по няколко бири и приятни разговори.

Програма

  09:30-10:00 Login

  10:00-10:20 Откриване на QA: Challenge Accepted 4.0

  10:20-10:55 [EN] Misconceptions About Software Testing

Може ли всеки да тества? Във всякакви условия? Без разбираеми и ясни изисквания? Вярно ли е, че тестърите са неуспели девелопъри? И кога точно ставаш senior? Клаудиу ще "открие" тазгодишното издание на конференцията, като сподели личния си опит и да ни разкаже за някои погрешни разбирания, които често намират път в ежедневната ни работа.

 

Claudiu Drăghia

Capgemini Consulting - Букурещ, Румъния
Клаудиу е първият ни международен лектор, когото каним за втори път на нашата сцена. Quality Manager в Capgemini Consulting, той се занимава с тестване на софтуер от 2004 г., когато започва "временна" лятна работа, а тя бързо се превръща в негово любимо занимание, професия и призвание. Клаудиу е участник (а и организатор) в редица конференции и IT събития, като неколкократно е получавал наградата "best paper". След редица вълнуващи проекти, грешки и поуки от тях, Клаудиу отново ще долети при нас от Букурещ, за да ни сподели част от опита си.

  10:55-11:10 Кафе

  11:10-11:45 Deep Oracles: Multiplying the Value of Automated Tests

Един от големите и често изтъквани недостатъци на автоматичните тестове е, че те действат в строго дефинирани граници. Могат да откриват само проблеми, за които са нарочно програмирани. Стандартният тест има няколко проверки в последната си стъпка, чрез които той решава дали е успешен или не. Ако липсва специално написана проверка, теста няма как да ‘хване’ проблем. Заради тази характеристика понякога автоматичните тестове са пренебрегвани и не се използват с оправдание, че отнемат много време за писане и поддръжка. С няколко лесни и практични техники, автоматичните тестове могат да станат много по-чувствителни към откриване на проблеми в приложенията. А най-голямото предимство на тези техники е, че не се налага промяна на съществуващите автоматични тестове.

 

Емануил Славов

Falcon.io - София, България
Емануил вече над 15 години се занимава с подобряване на софтуерното качество. Отговарял е за тестването на приложения за сигурен файлов трансфер, мрежова и email-сигурност, онлайн парични трансфери, социални мрежи и редица други, ръководейки QA екипи и изграждайки цялостна тестова инфраструктура в няколко компании. Лектор на предишното издание на конференцията и носител на миналогодишната награда "QA на годината". Емо има и собствен блог за тестване. Освен това е и първият българин, говорил на конференцията за тестване GTAC, организирана от Google.

  11:45-12:15 How to make an agile team's life easier with automation at every level - Testing of Microservices

Когато целият екип е отговорен за качеството на продукта, автоматизираното тестване на различни нива се улеснява. Ще видите как комбинацията от различни видове тестове, continuous deployment и continuous delivery техники в проект, базиран на microservice архитектура, могат значително да подобрят качеството на продукта и да спестят ценно време в дългосрочен план.

 

Станислава Стойкова и Атанас Георгиев

KPMG - София, България
Станислава e QA инженер от 2005 г., а Атанас - софтуерен разработчик от 2006 г. Към момента и двамата са част от Scrum екип в KPMG, който работи над специфични microservices. Ще ни разкажат за работата си по реален проект, с фокус върху различните видове тестове в него. А дали един QA и DEV ще успеят да ни покажат добър тандем - предстои да видим.

  12:15-12:30 Кафе

  12:30-13:00 Performing performance testing - why, who, how - step by step

Когато отговорим на въпроса дали даден софтуер работи, следващите неминуемо са - колко бързо и ефективно работи, колко потребители издържа, как се държи при по-голямо натоварване? Темата за Performance testing е важна, но често се пропуска като етап в процеса на тестване на web/desktop приложения. Ще влезем в предизвикателния свят на Performance testing-а като обсъдим защо той ни е необходим, какво и как можем да измерим чрез него. За целта ще се упражним като симулираме няколко потребителя и разгледаме резултата от теста ни с красиви графики в Grafana.

 

Недко Христов

Nemetschek - Варна, България
Недко сe занимава с QA от 2008 г. насам. Част е от варненския офис на Немечек България. Ще долети от черноморската ни столица, за да провокира колегите си да мислят в посока, която ще подобри процесите им.

  13:00-13:50 Обяд

  13:50-14:25 [EN] Automating video and audio in Video Management System

Как може да се автоматизира аудио или видео? Да автоматизираш нещо непроменящо се като UI е стандартно упражение, но когато правиш софтуер за видеонаблюдение, изскачат редица проблеми, особено когато са замесени десетки кодеци, хардуерни ускорители, драйвери и версии на Windows. Как да се справим в подобна ситуация, когато ръчното тестване не е опция, ще ни разкаже Марта Магиера, която идва при нас от Копенхаген, Дания, за да ни сподели изпробвани решения на тези проблеми, засягащи всеки QA инженер, който ще трябва да тества софтуер, ползващ аудио или видео.

 

Marta Magiera

Milestone Systems - Копенхаген Дания
Марта е Test Engineer във Video Delivery екипа на датския офис на Milestone в Копенхаген. Сертифициран QA Engineer и Scrum Master, Марта има изключителни познания в областта на ActiveX, DirectX, audio/video кодеци, софтуерни и хардуерни графични ускорители. Репорти от нейни тестови резултати се използват в технически документи на Intel при разработката на Intel Quick Sync.

  14:25-14:55 Visual Test Automation in Adidas - Practical Usage

За крайния потребител визуализацията на продукта е най-важна. Ще демонстрираме реалните проблеми, свързани с автоматизираното тестване на визуализацията. Николай и Георги ще демонстрират този алтернативен подход, като ще споделят и личния си опит плюс резултатите, които са постигнали в проект на най-големия производител на спортни стоки и облекла в света - Adidas.

Николай Станоев и Георги Йорданов

Isobar Commerce - София, България

 

Николай и Георги имат богат опит с огромни проекти: от изграждането на тестова инфраструктура до последните детайли при функционалното и нефункционалното тестване. Николай беше лектор и в миналогодишното издание на конференцията, но този път взима Георги за подкрепление. Двамата ще разкажат за визуална автоматизация, която успешно се прилага в техен проект към Adidas вече повече от 8 месеца.

  14:55-15:10 Кафе

  15:10-15:45 Cypress vs. Selenium - идва ли краят на една епоха?

В сферата на постоянно обновяващите се технологии, ще разгледаме Cypress - инструмент за тестване на потребителски интерфейси (и не само). Людмил ще направи сравнение между него и добре познатия ни Selenium за по-лесно онагледяване на силните и слабите страни. Ще ви издадем малко информация предварително - Cypress има голям потенциал! Но дали това е достатъчно да измести Selenium и да стане основният ни инструмент за автоматизирано тестване? Предстои да научим.

 

Людмил Латинов

Xoomworks - София, България
Людмил Латинов работи като QA повече от 13 години, като в момента е част от екипа на Xoomworks. През годините е тествал много и различни приложения – десктоп, уеб, API: както ръчно, така и автоматизирано. Сега се занимава изключително и само с автоматизация, защото това му харесва и там е бъдещето. Лектор на QA: Challenge Accepted 2.0, в това издание Людмил ще фокусира върху автоматизацията на UI тестването.

  15:45-16:15 [EN] Automation vs. intelligence - “come with me, if you want to live”

Изпитвали ли сте страх, че поради автоматизираните процеси всички QA ще бъдат заменени от машини или автоматични тестове и ще загубите работата си? "Ела с мен, ако искаш да живееш"- това е известна реплика, която много членове на човешката съпротива използваха в "Терминатор", когато предлагаха помощта си при войната срещу Скайнет. Предоставяме Ви възможност да се присъедините във войната срещу изкуствения интелект като се включите в разглеждането на няколко ключови въпроса: Можем ли да преведем тестването в машинен език? Полиморфични и мимеоморфични действия - какво представляват? Имаме ли наистина емпирични доказателства, че компютрите могат да тестват професионално? Какво доказателство имаме въобще за техния "интелект"? Очаквайте отговор на всички тези въпроси.

 

Виктор Славчев

SiteGround - София, България
Виктор Славчев е Senior Software Quality Assurance Engineer в Siteground, със значителни познания и умения в QA и силен интерес както към development (C#, Java and JavaScript), така и към системна администрация. Познат е и с богатия си опит като блогър, както и като преподавател в областта на софтуерното тестване. Лектор на QA: Challenge Accepted 3.0

  16:15-16:30 Кафе

  16:30-17:00 Team motivation 3.0: Burying the carrot and stick

От екипната работа зависи успехът на целия проект. Често обаче забелязваме, че не всеки от екипа дава 100% от себе си, чувства се недооценен и пренебрегнат от мениджъра си. Познатата и широко използвана стандартна система с "моркова и тоягата" вече не е ефективна. Анета ще ни предложи по-добро решение и алтернативна гледна точка върху мотивацията ни да вършим добре работата си, отвъд повишението на заплатата и паричните бонуси, с фокус върху личния интерес, поемането на отговорност и желание да се усъвършенстваме.

 

Анета Петкова

Honeywell - София, България
Анета е QA Automation Lead с богат опит в автоматизираното функционално тестване на различни продукти и системи. Вярва, че осигуряването на качеството се състои и в постоянно подобряване на процеса и удовлетворяване на нуждите на клиента. Лектор на миналогодишното издание с техническа тема, този път тя ще ни представи такава, фокусирана към хората и мениджмънта.

  17:00-17:20 Творческа пауза

  17:20-17:30 Шоу

  17:30-18:10 Lightning Talks

Серия кратки презентации с максимално времетраене от 5 минути, в които всеки от публиката може да вземе участие чрез предварително записване в деня на събитието.

  18:10-18:20 Връчване на наградата "QA на годината"

  18:20-18:45 Закриване на QA: Challenge Accepted 4.0

  18:45-19:00 Logout

  19:00-20:00 Придвижване до афтърпартито

Повече информация - в деня на събитието.

  20:00 Afterparty

QA Award 2018

Награда "QA на годината"

За втори път ще връчим награда "QA на годината", с която удостояваме колега, отличаващ се със своите качества в областта на тестването на софтуер.

Номинирани:

Антон Ангелов (Automate The Planet / Innovative Lab)

Антон е QA, програмист, блогър и лектор на конференции - от Ротердам до Москва (включително и на QA: Challenge Accepted). Това е втората му номинация за QA на годината. За последните четири години има над 150 статии, посветени на автоматизираното тестване в сайта му Automate The Planet - един от най-популярните за QA автоматизация в света. Антон има редица публикации и в CodeProject, Quality Matters, носител е и на награда "Valuable Blogger" на DZone. Води редица обучения и уъркшопи, а всичките му тестови примери са с отворен код, като Github акаунтът му е и в топ 10 на C# contributors в България. Проектът му Meissa допринася за QA обществото в цял свят.

Галя Кьосева (Imperia Online)

Галя е QA специалист, завършила ТУ-София, с 5 години опит и един от ключовите хора в Imperia Online. Работи по разнообразни проекти - уеб страници, мобилни приложения, интеграция със Steam и Facebook под Windows, iOS и Android. Наградена е за служител на месеца, тъй като с нейна помощ продуктът Kingdoms Online стъпва на арабския пазар с чудесно качество, достигайки до над 100 000 мобилни геймъри само два месеца след пускането си, въпреки специфики като изписването отдясно наляво, покривайки над 800 тестови сценарии. Играта се превръща в хит и печели редица награди, а Галя отговаря за тестването и на нейните ъпдейти и към днешна дата. Помага и за тестването на Imperia Online,Imperial Hero, Game of Emperors, Online Artillery, Ludo Blitz и много други. Обучава новопостъпили колеги и е инициатор на редица вътрешнофирмени кампании.

Кети Михайлова (Upnetix)

Кети е реален пример за това как човек без опит в сферата, но с изключително високи цели и мотивиция, за няколко години може да се превърне в изключителен професионалист, който самостоятелно води тестването по големи и комплексни проекти за разработка на цялостни софтуерни решения. Юрист по образование и QA по душа, Кети допринася значително за тестването при доставката на шест висококачествени софтуерни решения от най-различни индустрии за водещи компании и пазарни лидери в Европа. Сряд тях са масова мултиплейър онлайн ролева игра, публикувана на няколко платформи и локализирана на 27 езика; иновативно мобилно приложение за дигитални каталози с близо 100 000 сваляния; комплексна уеб платформа за водеща верига за електронна търговия с десетки магазини и видео чат платформа за водеща тех компания в Ню Йорк. Кети зарежда и вдъхновява колегите си и създава невероятна и изключително позитивна атмосфера.

Как се определя победителят?

50%

се дават чрез оценка от жури

Журито се състои от 12 доказани професионалисти с над 10 години опит в бранша: (възможни са промени в състава)

 1. Александър Тодоров, QA Consultant, Senior QA Contractor at RedHat, QA Blogger
 2. Благовест Богоев, Senior QA Automation Engineer, Endava
 3. Борислав Трайков, QA Engineer and DevOps Lead at Verint
 4. Жени Кичукова, Director of Quality and Process, MentorMate
 5. Ивайло Христов, Founder, Dev.bg
 6. Искрен Николов, QA Manager, Experian
 7. Люба Илиева, Director Quality & Telecom LoB at Musala Soft
 8. Любомир Тодоров, SQA Specialist, SiteGround
 9. Петър Събев, CEO, Fast Lane Soft Ltd. и съорганизатор на конференцията
 10. Румен Банов, Vice-President, Bulgarian Association of Software Testing (BAST)
 11. Слави Славов, Director Professional Services at Westum & Co-founder of Equafy
 12. Фердун Местан, QA Team Lead, Bosch Software Innovations

Останалите

50%

от оценката се дават чрез гласуване от публиката.

За контакти

    

  E-mail:


info@qachallengeaccepted.com

  Телефон:


+359 88 7675786
(Биляна Събева)

Как да стигнете до Интер Експо Център?

София, бул. Цариградско шосе 147

  С градски транспорт

(препоръчваме, чака ни страхотно афтърпарти, все пак)
 • С метро - линия 1, метростанция "Цариградско шосе";
 • С автобус - линии 1, 3, 5 и 6;
 • С маршрутно такси 37;

  С личен автомобил

 • Срещу заплащане можете да оставите автомобила си в подземен буферен паркинг към метростанцията. Налични са и паркингът на хипермаркет "Метро", както и малък брой надземни паркоместа около сградата.